Proponuję piątkowe danie obiadowe : ziemniaki ,szparagi zielone i zakręcone jajo.
- Składniki dla 1 osoby:
- 2 jajka
- garść szparagów zielonych
- 2 plasterki boczku wędzonego
- sól
- cukier
- 1 łyżka masła
- 2-3 ziemniaki w zależności od ich wielkości
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, dodać do nich 1 łyżeczkę soli i wodę. Gotować do miękkości, odcedzić i odparować na gazie. Osobno z zielonych szparagów odciąć dolne zdrewniałe końcówki. Szparagi umyć i wstawić do lekko osolonej i osłodzonej wody pionowo tak by czubki były nad wodą. Gotować ok. 10 min do miękkości łodyg ( czubki zmiękną pod wpływem pary). Wyjąć z wody od razu układać na talerzu. Na patelni rozpuścić masło, nałożyć 2 paski boczku wędzonego, podsmażyć, obrócić na drugą stronę i wbić dwa surowe jaja na boczek, tak jak na jaja sadzone. Posolić i ścięte zawinąć wokół tego boczku. Utworzy się rulon nazwany u nas przez domowników,, zakręconym jajem”.
Pozostałą zawartością patelni polać szparagi i ziemniaki. Można jeszcze całość oprószyć drobno pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!