Danie obiadowe ze szparagami

Proponuję piątkowe danie obiadowe : ziemniaki ,szparagi zielone i zakręcone jajo.

  • Składniki dla 1 osoby:
  • 2 jajka
  • garść szparagów zielonych
  • 2 plasterki boczku wędzonego
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ziemniaki w zależności od ich wielkości

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, dodać do nich 1 łyżeczkę soli i wodę. Gotować do miękkości, odcedzić i odparować na gazie. Osobno z zielonych szparagów odciąć dolne zdrewniałe końcówki. Szparagi umyć i wstawić do lekko osolonej i osłodzonej wody pionowo tak by czubki były nad wodą. Gotować ok. 10 min do miękkości łodyg ( czubki zmiękną pod wpływem pary). Wyjąć z wody od razu układać na talerzu. Na patelni rozpuścić masło, nałożyć 2 paski boczku wędzonego, podsmażyć, obrócić na drugą stronę i wbić dwa surowe jaja na boczek, tak jak na jaja sadzone. Posolić i ścięte zawinąć wokół tego boczku. Utworzy się rulon nazwany u nas przez domowników,, zakręconym jajem”.
Pozostałą zawartością patelni polać szparagi i ziemniaki. Można jeszcze całość oprószyć drobno pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx