Chciałam zrobić samą dereniówkę, ale miałam jeszcze świeżo zerwane maliny i borówki amerykańskie więc zrobiłam nalewkę z tych owoców zmieszanych ze sobą. Jednak jeżeli ktoś chce uzyskać samą dereniówkę to może skorzystać z tego przepisu. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg owoców derenia ( dodałam maliny, borówki, bo derenia miałam mniej)
- 0,75l wódki czystej
- 200 g cukru
- 30 ml spirytusu
Wykonanie:
owoce derenia umyć i jeżeli są twarde to nakłuć je wykałaczką. Do większego naczynia szklanego wkładamy owoce i zalewamy je wódką. Zakręcamy lub zamykamy i odstawiamy na 4 tyg. Kiedy uzyskamy bordowy kolor wódki zlewamy ją do innego naczynia, a pozostałe owoce derenia zasypujemy cukrem i dobrze musimy wymieszać. Pozostawiamy wszystko zamknięte na dalsze 3 tygodnie. Z owoców odlewamy syrop cukrowy i go łączymy z wcześniej odlanym alkoholem. Zostawiamy do sklarowania, a potem zlewamy znad osadu i dodajemy spirytus. Nalewkę przelewamy do butelek. Najlepsza jest pita w zimowe wieczory. Polecam!