Zapraszam do zrobienia tych , którzy dbają o zdrowie i mają troszeczkę czasu. Proponuję dwa soki. Jeden to marchwiowo-jabłkowo-cytrynowy a drugi dla tych którzy uwielbiają dynię to: marchwiowo-cytrynowo-jabłkowo-dyniowy. Składniki dostępne są na jesiennych bazarach i sklepach, jedynie co to musisz poszukać soczystych cytryn. Ilość cukru można dodawać wg swojego własnego gustu. Jeżeli posiadasz miód z własnej pasieki to jesteś szczęśliwcem, bo możesz go dodać zamiast cukru i masz jeszcze zdrowszy sok zamknięty w buteleczkach i serwowany zamiast chemicznych przecukrzonych napoi sklepowych.
- Składniki:
- 2 kg soczystej marchwi
- 3 kg jabłek kwaskowych
- 4 kg miąższu dyni bez skóry
- sok z 12 cytryn
- 1/2 kg cukru lub miód ( ilość wg uznania)
- 2 szkl. wody
Wykonanie:
Marchew obrać, umyć, podzielić na mniejsze kawałki ( kostka). Jabłka obrać i pokroić na kostkę ( oczywiście bez nasion i gniazd ). Dynię przekroić na mniejsze kawałki, Łyżką wydrążyć miąższ ,pestki zachować odłożyć do schrupania. Z każdego kawałka obrać skórkę a miąższ pokroić na drobne kawałki. Przygotować 2 duże garnki. Do jednego włożyć dynię połowę marchwi i połowę jabłek. Zalać 1 szkl. wody i dusić na małym ogniu aż zmięknie zawartość( jeżeli za gęsta to dolać jeszcze trochę wody). Miękkie zblendować, dodać cukier i połowę soku z cytryny. Chwilę podgotować i gorący sok wlewać do wyparzonych butelek. Dobrze zakręcić i gotowe. Przechowywać w chłodnym miejscu.
W drugim garnku dusimy do miękkości marchew z jabłkami i wodą, blendujemy dodajemy cukier, sok z cytryn ,mieszamy, podgotowujemy , do butelek i mamy sok dla tych , dla których dynia to blllleee!