Domowe świdry twarogowe

Domowe świdry twarogowe

Domowe świdry twarogowe

Z poprzednich wypieków zostało mi niecałe pół kostki drożdży, więc przejrzałam przepisy w moim wysłużonym starym zeszycie i znalazłam ten na drożdżowe świdry. Przepis sprawdzony, ciasto łatwe do zrobienia i z przyjemnością patrzy się jak ono rośnie w oczach, pięknie się formuje, a potem podczas pieczenia pachnie.

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1/2 szklanka letniego mleka
  • 40 g roztopionego letniego masła
  • 2 żółtka o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki + trochę mąki do podsypania ciasta
  • 30 g świeżych drożdży o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • Składniki na nadzienie:
  • 400 g twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • 1 całe jajko
  • Składniki na lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny lub rum
  • ewentualnie jak za luźne to 1 łyżeczka wody
  • Dodatkowo:
  • rozmącone jajko do posmarowania ciasta

 

Wykonanie:
Zrobić rozczyn: Rozkruszyć do miseczki drożdże. Dodać do tego 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i wlać letnie mleko. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W miskę przesiać mąkę, dodać  wyrośnięty rozczyn i  resztę składników (na końcu roztopione masło). Dobrze wymieszać, a potem ręką uformować dość elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować farsz twarogowy: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać do niego cukry i połączyć z roztrzepanym jajkiem. Dobrze wymieszać.

 

Ciasto nam pięknie podrosło to przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatamy ciasto kilka razy, by się nam dobrze napowietrzyło i wałkujemy na prostokąt o brzegu ok 50 cm. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na 1/3 powierzchni wzdłuż krótszego boku rozsmarowujemy farsz twarogowy. Zakładamy ciasto na 3 części tak by utworzył się prostokąt ok. 50 cm  i szerokości ok. 10 cm. Ciasto tniemy na pasy szerokości ok. 3-5 cm. Skręcamy je i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub makiem albo sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 20 min. Wyciągamy i studzimy na kratce. Po wystudzeniu nakładamy na skręty twarogowe lukier (składniki lukru łączymy ze sobą). Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx