Inspiracja na wykonanie tego serka pochodzi z jednej z grup kulinarnych z internetu. Składniki smakowe moje i wykonanie samodzielne. Jeżeli jesteście gotowi na stworzenie swojego własnego domowego serka bez konserwantów to zachęcam i polecam!
- Składniki:
- 1 l mleka pełnotłustego 3,2%
- 1 l kefiru
- 5 jaj
- 4 łyżki soli
- szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku
- szczypta ziół greckich lub innych dowolnych ulubionych ziół
- szczypta kminku
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez prasę
Wykonanie:
Zagotować mleko i kefir , w tym czasie wbić do miski jajka i roztrzepać je z solą. Wlać je do gorącego mleka z kefirem i ciągle mieszając gotować na małym ogniu aż do wytrącenia się serwatki. Wyłączyć, wystudzić. Przygotować głębszą miskę, na nią nałożyć sito i podwójnie obłożyć je gazą. Wlać zawartość garnka. Na gazie powinien być serek, a w misce przelana serwatka. Do serka dodać zioła i przyprawy oraz czosnek. Delikatnie rozmieszać. Gazę zawinąć w węzełek i skręcić gumką. Całość zawiesić nad miską. Ja zawieszam na uchwycie drzwi kuchennych. Nadmiar serwatki spłynie do miski. zawieszam na noc a rano ściągam gazę i mam już gotowy serek ziołowy na śniadanie. Serwatkę wykorzystuję do gotowania i podprawiania zup np. sałatową, szparagową, szpinakową czy szczawiową. Smacznego!