Dorsz smażony na pergaminie
- Składniki:
- ziemniaki po 3 szt na osobę
- kleks śmietany 18 % na 1 talerz
- papryka konserwowa domowej roboty (Przepis na paprykę konserwową)
- zielony koperek
- filety z dorsza ze skórą
- oliwa do smażenia
- arkusz pergaminu
Na panierkę - kilka kawałków chleba razowego zmielonego
- pieprz i sól
- musztarda chrzanowa
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Filety z dorsza umyć, oczyścić, wysuszyć na ręczniku papierowym. Od strony skóry posolić, dodać pieprz i posmarować musztardą chrzanową. Posypać panierką z chleba razowego. Tak przygotowaną rybę umieścić na pergaminie, który należy lekko skropić oliwą. Całość kłaść na rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu strony panierowanej, delikatnie przekręcić rybę i smażyć jej drugą stronę. Przełożyć na talerz (ewentualnie dodać soli i pieprzu wg uznania). Obok położyć ugotowane ziemniaki z kleksem śmietany i papryką konserwową. Całość posypać zielonym koperkiem, a jak kto nie ma to natką pietruszki.
Danie jest lekkostrawne, bo smażone na minimalnej ilości oleju, a dzięki pergaminowi ryba jest soczysta.
PORADA: Do smażenia ryb używaj pergamin na spód patelni, wówczas ryba się nie rozleci podczas jej smażenia!
Smacznego 🙂