Lubię dania z piekarnika. Nie trzeba nic smażyć, nie wymaga ich przygotowanie nadmiernego stania przy garach i za jednym zamachem mamy obiad czy kolację gotowe. Dodać do tego ryż lub makaron gotowany i cała rodzinka najedzona. Polecam!
- Składniki:
- 500 g fileta z dorsza ( może być inna ryba)
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cytryna
- 1/2 brokuła
- sól i pieprz
- ostra i słodka papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- olej
Wykonanie:
Ryba jeżeli jest mrożona to rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. Filety podzielić na mniejsze części, posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Posypać ostrą i słodką suszoną papryką wg uznania. Odłożyć na bok. W tym czasie obrać warzywa i je pokroić. Cukinię na półplasterki, paprykę w kostkę, brokuł podzielić na mniejsze różyczki.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie położyć kawałki ryby z półplasterkami cytryny, na to i w przestrzenie między filetami rybnymi powpychać warzywa. Całość przyprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Można jeszcze skropić olejem. Włożyć do nagrzanego [piekarnika do 180 stopni C i piec ok. pół godziny. podawać z pieczywem, ryżem , ziemniakami, makaronem , kaszą. Można plać sosem czosnkowym. Ja podaję z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!
