Drobiowe szarpane kotlety z majonezem z gotowanych jaj

Masz tylko 1 pierś z kurczaka a w domu 3 lub 4 osoby do wykarmienia? {Proponuję szybki i ekonomiczny obiad. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu z gotowanych jaj( patrz przepis na blogu)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja surowe
  • sól i pieprz
  •  szczypta przyprawy kebab-gyros
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Fileta oczyścić i wysuszyć na ręczniku papierowym. Dowolnie nożem ,,poszarpać” na małe kawałki. Posypać solą, pieprzem i przyprawą, wymieszać. Osobno w miseczce wymieszać majonez z jaj gotowanych, z jajami surowymi i mąką ziemniaczaną tak by powstałe ciasto nie miało grudek. Wlej do mięsa i dokładnie wymieszaj całość. Na rozgrzany olej wkładaj po 2 łyżki na 1 placuszek na patelnię. Smaż do zarumienienia i obróć na drugą stronę. Znowu obsmaż i przełuż na ręcznik papierowy. Można podawać z ziemniakami ugotowanymi, kaszą, ryżem, makaronem czy zjeść z pajdą chleba. Smacznego!
Uwaga!
Możesz użyć innego majonezu jeżeli nie masz tego domowego z jaj gotowanych.

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx