Drożdżówki
Proponuję samodzielnie upieczone drożdżówki z dowolnym owocem, kruszonką oraz lukrem. Ja do moich włożyłam ćwiartki jabłek, mogą być też inne owoce np. połówki śliwek. Przypominam, że składniki na ciasto drożdżowe muszą mieć temperaturę pokojową, a mleko lekko powinno być podgrzane.
- Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 7 żółtek
- 2 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- skórka i sok z 1 cytryny
- 2 łyżki rumu lub 1 łyżka spirytusu
- Składniki na kruszonkę:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 dag masła twardego
- Składniki na lukier:
- 2-3 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny (ile zbierze cukier puder) – musi być gęsty lukier
Wykonanie kruszonki:
Podane składniki kruszonki posiekać nożem, a potem rozetrzeć w rękach i uformować ciasto, które należy owinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Wykonanie zaczynu do ciasta:
Wymieszać drożdże z 2 łyżkami mąki, 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mleka letniego, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wykonanie ciasta:
W rondelku roztopić masło i wystudzić. Do kubka wlać mleko, wsypać do niego 1/2 szklanki cukru i wymieszać. Pozostałą ilość cukru (1/4 szklanki) przesypać do miski, do tego dodać cukier waniliowy, szczyptę soli, wymieszać i stopniowo dodając po żółtku utrzeć na puch. Potem do tego dodać sok i skórkę z cytryny, rum lub spirytus i dalej ucierać. Do powstałej masy przesiać 3/4 kg mąki, delikatnie wymieszać i do całości dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Nadal ucieramy, na końcu dodając rozpuszczone masło.
Dalej ręką musimy wyrabiamy ciasto. Jeżeli klei za mocno do rąk to dosypujemy stopniowo pozostałą część mąki. Przykrywamy, żeby ciasto odpoczęło i urosło. Na 2 blachy z piekarnika nakładamy papier do pieczenia. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy je na grubsze plastry lub ćwiartki.
W kubku rozmącamy widelcem 1 jajko. Omączoną ręką nabieramy garść wyrośniętego ciasta drożdżowego, odrywamy go, toczymy wałeczki, które formujemy na blasze w kształt małej bułeczki (ślimaczka). Tak postępujemy z pozostałymi drożdżówkami. Potem każdą smarujemy rozmąconym jajkiem, nakładamy na nią cząstkę jabłka i posypujemy wyjętą z lodówki kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min w temperaturze 200 stopniach C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suchy po wbiciu w drożdżówki. Po wyciągnięciu musimy drożdżówki wystudzić na kratce i polać lukrem.
Z podanej ilości wyszło mi 23 pysznych chrupiących drożdżówek domowej roboty wg przepisu ze starego zeszytu. A jaki zapach w całym mieszkaniu, do dzieła!