Jest świetna na gorąco z sosem mięsnym na obiad lub schłodzona w lodówce dobrze się kroi na kanapki. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu i chili
- 1 łodyga suszonego lubczyku
Wykonanie:
Umyć i osuszyć mięso. Osobno w miseczce wsypać sól, dodać obrany i posiekany czosnek, chili, pieprz i lubczyk przetarty w dłoniach tak jak to robi się z majerankiem.
Zawartość miseczki wymieszać i natrzeć nią z każdej strony mięso. Przykrywamy folią i odstawiamy na 1 godz do lodówki. Potem mięso obsmażamy z każdej strony na patelni.
Przekładamy do brytfanny , zalewamy pozostałą marynatą z wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godz. do miękkości mięsa. W trakcie duszenia mięso parę razy przekręcamy w powstałym sosie. Jeżeli robi się za gęsty a mięso jeszcze jest twardawe, to dolewamy gorącej przegotowanej wody. W zależności od przeznaczenia mięsa, możemy je podzielić na porcje i gorące polane powstałym sosem podawać na obiad lub wystudzić, owinąć w folię i przełożyć do lodówki. Najlepsze jest cienko pokrojone podane na kanapki z ćwikłą, musztardą lub chrzanem. Smacznego!