Duszona karkówka

Jest świetna na gorąco z sosem mięsnym na obiad lub schłodzona w lodówce dobrze się kroi na kanapki. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu i chili
  • 1 łodyga suszonego lubczyku

Wykonanie:
Umyć i osuszyć mięso. Osobno w miseczce wsypać sól, dodać obrany i posiekany czosnek, chili, pieprz i lubczyk przetarty w dłoniach tak jak to robi się z majerankiem.

Zawartość miseczki wymieszać i natrzeć nią z każdej strony mięso. Przykrywamy folią i odstawiamy na 1 godz do lodówki. Potem mięso obsmażamy z każdej strony na patelni.
Przekładamy do brytfanny , zalewamy pozostałą marynatą z wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godz. do miękkości mięsa. W trakcie duszenia mięso parę razy przekręcamy w powstałym sosie. Jeżeli robi się za gęsty a mięso jeszcze jest twardawe, to dolewamy gorącej przegotowanej wody. W zależności od przeznaczenia mięsa, możemy je podzielić na porcje i gorące polane powstałym sosem podawać na obiad lub wystudzić, owinąć w folię i przełożyć do lodówki. Najlepsze jest cienko pokrojone podane na kanapki z ćwikłą, musztardą lub chrzanem. Smacznego!

duszona karkówka

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx