Duszone żeberka na cebuli

Przepis wg wskazówek Tomasza Strzelaszczyka. Żeberka wyszły miękkie, soczyste i aromatyczne. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 4-5 cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • majeranek do smaku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia żeberek + 1 łyżka
  • smalec lub olej do smażenia

Wykonanie:

Żeberka umyć, osuszyć i za pomocą małej łyżeczki ściągnąć z nich błonę. Podzielić na mniejsze części i posypać papryką czerwoną, solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano na tłuszczu z każdej strony. Obsmażone odłożyć na bok i na tej samej patelni z tłuszczem zeszklić pokrojoną w piórka cebulę przy czym potem do niej dołożyć drobno pokrojony czosnek. Chwilę szklić i dodać do tego koncentrat pomidorowy, musztardę i płaską łyżkę mąki. Dodać żeberka i całość zalać bulionem. Dodać również sos sojowy, ziele angielskie i liście laurowe.  Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kości muszą się oddzielać od żeberek. U m nie to było ok 1 godz. Przed podaniem posypać obficie startym w dłoniach majerankiem .Smacznego!

duszone żeberka na cebuli

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx