Przepis wg wskazówek Tomasza Strzelaszczyka. Żeberka wyszły miękkie, soczyste i aromatyczne. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg żeberek
- 4-5 cebul
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- majeranek do smaku
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia żeberek + 1 łyżka
- smalec lub olej do smażenia
Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć i za pomocą małej łyżeczki ściągnąć z nich błonę. Podzielić na mniejsze części i posypać papryką czerwoną, solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano na tłuszczu z każdej strony. Obsmażone odłożyć na bok i na tej samej patelni z tłuszczem zeszklić pokrojoną w piórka cebulę przy czym potem do niej dołożyć drobno pokrojony czosnek. Chwilę szklić i dodać do tego koncentrat pomidorowy, musztardę i płaską łyżkę mąki. Dodać żeberka i całość zalać bulionem. Dodać również sos sojowy, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kości muszą się oddzielać od żeberek. U m nie to było ok 1 godz. Przed podaniem posypać obficie startym w dłoniach majerankiem .Smacznego!