Duszony schab

Duszony schab

Duszony schab

Mięciutki, rozpływający się w ustach duszony schab w śmietanowym sosie. To rarytas na stole! Polecam jako danie obiadowe lub ciepłą kolację.

 

  • Składniki:
  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 1 łyżka śmietany 18% lub 30%
  • 1 – 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • mleko do zamoczenia schabu
  • 3 szklanki wody

 

Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry ok. 2 cm grubości. Przełożyć je do miski i zalać mlekiem na co najmniej 1 godzinę. Przechowywać w lodówce.  Po tym czasie odsączyć je z mleka i oprószyć mąką.

 

Na patelni rozpuścić masło klarowane i na nim przesmażyć plastry schabu obustronnie. W garnku zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem. Przesmażone plastry schabu wrzucamy do gotującej wody z przyprawami i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyciągamy na bok, a do gotujący wywar zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu i dosmaczamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Mięso wkładamy z powrotem do gorącego sosu.

 

Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub pieczywem- wg gustu.Można do sosu dodać rodzynki i posypać go drobno pokrojoną natką pietruszki.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx