Dżem czereśniowy z anyżem

Czereśnie mają to do siebie, że szybko się psują i trzeba je przerobić ,jeżeli ich smak chcecie zachować . Podaję przepisy na dżem w słojach na zimę.

  • Składniki:
  • 4 kg czereśni
  • 1/2 kg cukru ( moje owoce są bardzo słodkie to tyle cukru im starczy)
  • sok z 1 cytryny
  •  3 gwiazdki anyżu ( jeżeli nie masz to możesz włożyć 1 gałązkę laski wanilii).

Wykonanie:

Czereśnie przebrać, umyć i wypestkować. Włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i wlać sok wyciśnięty z 1 cytryny. Smażyć  na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy wyparuje 3/4 soku  dodać gwiazdki anyżu. smażyć do uzyskania gęstej konsystencji. Gorące przekładać do wyprażonych małych słoików i pasteryzować 20 min.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx