Jeżeli macie dynię okrągłą najbardziej pomarańczową i jabłka to proponuję zrobić ten dżem. Jest smaczny do bułek, kanapek, naleśników. Polecam!
- Składniki
- 1 kg dyni
- 1\2 kg jabłek
- 3\4 szkl. cukru
- 1\2 szkl. soku z pomarańczy
- 4 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z pomarańczy *2 łyżki*
- po 1 łyżeczce* cynamonu i imbiru w proszku*
Wykonanie
Dynię umyć, pokroić na ćwiartki i wyłożyć na papier do pieczenia. Wcześniej wyjąć z niej nasiona i zalać je wodą na 1 godz. Potem można nasiona piec w 100 stopniach C, wyłuskać i jeść. Natomiast dynię piec w 190 stopniach C ok 30 min. Miąższ wydrążyć do garnka. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka z dynią. Zalać wszystko sokiem z pomarańczy i gotować 30 min. Zmiksować na mus,, dodać sok z cytryny, cukier, przyprawy i skórkę z pomarańczy. Gotować na małym ogniu ok 5 min często mieszając. Włożyć do wyprażonych słoi i szczelnie zakręcić. Całość poddać suchej pasteryzacji tzn. gorące , zakręcone słoje przykryć kocem a po wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!