Dżem pigwowo-brzoskwiniowy

Robiliście sok z pigwy i  nie wiecie co zrobić z jego miąższem? Proponuję zrobić taki oto dżem pełen witamin i o pięknym złocisto- żółtym kolorze.

  • Składniki:
  • ok. 1 kg przetartego bez skórek i ziarenek miąższu pigwy
  • 1 kg brzoskwiń bez skórek i pestki
  • cukier do smaku
  • można dodać kilka goździków

Wykonanie:
Miąższ z pigwy lub pigwowca przełożyć do garnka z grubym dnem, smażyć na wolnym ogniu. Do tego dodać drobno pokrojoną brzoskwinię i zasypać cukrem wg uznania do smaku. Smażyć często mieszając tak długo aż zmięknie brzoskwinia. Gorące przełożyć do wyprażonych słoików i zakręcone ułożyć do dnem. Po wystudzeniu słoiki z dżemem przekładamy w chłodne miejsce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx