Dostałam pigwę gruszkową od sąsiadki. Miałam też jabłka z mojej działeczki i tak powstał oto taki dżem wzbogacony dodatkowo rodzynkami. na kanapki lub do ciasta. Polecam, jest taki smaczny, że ja go wyjadam prosto ze słoika łyżeczką.
- Składniki:
- 1 kg pigwy gruszkowej
- 2 kg jabłek
- garść rodzynek
- 1/2- 1 kg cukru ( ilość wg własnego smaku)
- sok z 1 cytryny
- kilka śliwek węgierek dla uzyskania kolorku
Wykonanie:
Owoce umyć, obrać, poobcinać gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na dno garnka wlać pół szkl. wody, wsypać owoce i na małym ogniu gotować tak długo aż się rozpadną, dodać cukier ,wymieszać, smażyć do rozpuszczenia cukru. Dodac przepłukane wrzącą wodą rodzynki i wlać sok z 1 cytryny. Chwilę przesmażyć i gorący ,gęsty dżem przekładać do słoików. zakręcić i przykryć kocem( sucha pasteryzacja). gotowe przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!