Dżem pigwowo- jabłkowy z rodzynkami

 

Dostałam pigwę gruszkową od sąsiadki. Miałam też jabłka z mojej działeczki i tak powstał oto taki dżem wzbogacony dodatkowo rodzynkami. na kanapki lub do ciasta. Polecam, jest taki smaczny, że ja go wyjadam prosto ze słoika łyżeczką.

  • Składniki:
  • 1 kg pigwy gruszkowej
  • 2 kg jabłek
  • garść rodzynek
  • 1/2- 1 kg cukru ( ilość wg własnego smaku)
  • sok z 1 cytryny
  • kilka śliwek węgierek dla uzyskania kolorku

Wykonanie:
 Owoce umyć, obrać, poobcinać gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na dno garnka wlać pół szkl. wody, wsypać owoce i na małym ogniu gotować tak długo aż się rozpadną, dodać cukier ,wymieszać, smażyć do rozpuszczenia cukru. Dodac przepłukane wrzącą wodą rodzynki i wlać sok z 1 cytryny. Chwilę przesmażyć i gorący ,gęsty dżem przekładać do słoików. zakręcić i przykryć kocem( sucha pasteryzacja). gotowe przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!

dżem pigwowo jabłkowy
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx