Dżem truskawkowy z cytrusową nutą
Sezon truskawkowy daje nam pełne słońca dojrzałe owoce, więc aby zachować te skarby na dłużej proponuję zamknąć je w słoikach. Dla tych, którzy lubią słodkie dżemy proponuję zwiększyć ilość cukru. Ja lubię mało słodzone z kwaskową nutą cytrusów.
- Składniki:
- 1 kg truskawek
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- 1 opakowanie dżemix uniwersalny Delekta
- 200 g cukru
Wykonanie:
Truskawki umyć szybko w zimnej wodzie, odsączyć na sicie, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki. Pomarańcze i cytryny umyć, przekroić wzdłuż, z połówki pomarańczy i połówki cytryny wycisnąć sok. Do większego garnka o grubym dnie wsypać truskawki, wlać 8 łyżek soku pomarańczowego, 4 łyżki soku z cytryn i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut. W tym czasie z pozostałych cytrusów wykroić fileciki i wrzucić je do gotującego się dżemu. Dodać dżemix wymieszać, zagotować, dodać cukier i gotować jeszcze 3 minuty. Gorący dżem przekładać do wymytych i wyprażonych słoików, natychmiast zakręcić i odwrócić do góry dnem. Wystudzić i przenieść w chłodne miejsce. Dżem smakuje z pieczywem, jogurtem naturalnym, naleśnikami, goframi, lodami. Smacznego!