Dżem truskawkowy z cytrusową nutą

Dzem truskawkowy

Dżem truskawkowy z cytrusową nutą

Sezon truskawkowy daje nam pełne słońca dojrzałe owoce, więc aby zachować te skarby na dłużej proponuję zamknąć je w słoikach. Dla tych, którzy lubią słodkie dżemy proponuję zwiększyć ilość cukru. Ja lubię mało słodzone z kwaskową nutą cytrusów.

 

  • Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 1 opakowanie dżemix  uniwersalny Delekta
  • 200 g cukru

Wykonanie:
Truskawki umyć szybko w zimnej wodzie, odsączyć na sicie, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki.  Pomarańcze i cytryny umyć, przekroić wzdłuż, z połówki pomarańczy i połówki cytryny wycisnąć sok. Do większego garnka o grubym dnie wsypać truskawki, wlać 8 łyżek soku pomarańczowego, 4 łyżki soku z cytryn i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut. W tym czasie z pozostałych cytrusów wykroić fileciki i wrzucić je do gotującego się dżemu. Dodać dżemix  wymieszać, zagotować, dodać cukier i gotować jeszcze 3 minuty. Gorący dżem przekładać do wymytych i wyprażonych słoików, natychmiast zakręcić i odwrócić do góry dnem. Wystudzić i przenieść w chłodne miejsce. Dżem smakuje z pieczywem, jogurtem naturalnym, naleśnikami, goframi, lodami. Smacznego!

 

Dżem truskawkowy

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx