W tym roku mam urodzaj owoców derenia. Nastawiłam już z niego nalewkę , a tera kolej na dżem. Kolor jak widać piękny czerwony. Smaksłodko-kwaśny. Taki dżem nadaje się do serów ,wędlin czy na kanapkę. Jest zdrowy i pachnący latem. Polecam!
- Składniki:
- 1,5 kg owoców derenia
- 1 kg cukru żelującego 1:1
- mała ilość wody
Wykonanie:
Owoce derenia umyć, odsączyć na sicie i wrzucić do garnka. Gotować z małą ilością wody do miękkości. Wyłączyć, przetrzeć przez sito do innego garnka i znowu zagotować przecier dodając cukier żelujący. mieszając ok. 10 min doprowadzić do żądanej gęstości dżemu. Gorący wkładać do czystych słoików , zakręcić i odwrócić do góry nogami. Nakryć kocem ( sucha pasteryzacja). Po wystudzeniu opisać słoiki i przełożyć w chłodne miejsce. Smacznego!