Cukinia to wdzięczne warzywo z którego można zrobić zarówno obiad, kolację czy tez słodki podwieczorek. Dzisiaj postanowiłam zrobić cukinię wage. A, że akurat w lodówce miałam wędzone tofu , to w połączeniu z sosem pomidorowym i serami oraz przyprawami udało mi się oto zrobić takie oto dzieło. Polecam!
- Składniki na 2 osoby:
- 1 młoda cukinia
- 1 tofu wędzone z bazylią
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- kilka plastrów sera żółtego
- ser tarty żółty
- olej
- sól i pieprz
- przyprawa do pizzy lub gyros
Wykonanie:
Cukinię umyć, odciąć końce i podzielić ją wzdłuż na 2 części. Środki wydrążyć i posmarować olejem powstałe łódeczki cukiniowe. Natomiast wydrążone środki wrzucić na przedtem zeszkloną na oleju cebulkę z czosnkiem. Chwilę przesmażyć i do tego wrzucić starkowane na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrojone tofu. Chwilę smażyć , dodać zawartość puszki. posypać solą, pieprzem , przyprawą do smaku. Dusić do uzyskania gęstego farszu, którym nadziewamy nasze łódki cukiniowe. na wierzchu nakładamy plastry żółtego sera i jeżeli lubimy żeby nam ser się ciągnął to jeszcze dodatkowo posypujemy tartym żółtym serem. Całość zapiekamy w 180 stopniach C ok.40 min. Smacznego!