Faworki – chruściki rumowe
- Składniki:
- 40 dag mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek gęstej śmietany
- 2 łyżeczki rumu
- odrobina soli
- cukier puder do posypania
- do smażenia: olej rzepakowy i kostka smalcu
PORADA: Żeby tłuszcz się nie przypalał zawsze wkładam w niego ćwiartkę obranego surowego ziemniaka!
Wykonanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo pozostałe składniki i wyrabiać ręką tak długo aż będzie sprężyste ciasto. Podzielić ja na 3 części. Pojedynczo każdą rozwałkować (podsypując mąką) tak, aby była jak najcieńsza. Radełkiem lub nożem wykroić długie paski szerokości ok 3 cm. Potem je w poprzek przeciąć tak by powstały prostokąty o długości ok. 6 cm. W każdym prostokącie na środku naciąć otwór, przez który przekładam jeden z końców faworka. W garnku roztopić tłuszcz, wrzucić do niego kawałek surowego ziemniaka i na gorący wkładać faworki. Smażyć dwustronnie na złoty kolor. Gotowe przekładać na talerz z ręcznikiem papierowym (ma tłuszcz obcieknąć) . Przekładamy na talerz dekoracyjny i posypujemy faworki cukrem pudrem przesianym przez sito.
Faworki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Przydadzą się na tłusty czwartek do kawki.
Smacznego 🙂