Fettuccine – wegetariańskie danie obiado-kolacyjne
Ostatnio zainspirowała mnie książka pt. „Detoks zbożowy w 10 dni”. W niej dr William Davis podaje przepisy kulinarne na dania bez zbóż dla całej rodziny. A oto jeden z jego przepisów, który zrobiłam jako danie kolacyjne, ale z powodzeniem może to być też danie obiadowe. Ja ze swej strony dodałam do tego jeszcze warzywa mrożone. Wyszło treściwie, smacznie i zdrowo – polecam!
- Składniki:
- 150 g tartego sera grana padano (może być też parmezan)
- 100 g mozzarelli
- 200 ml mleczka kokosowego lub gęstej śmietany
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchew)
- sól, pieprz do smaku
- ulubione przyprawy np: pieprz ziołowy, gyros, meksykańska…
- oliwa lub masło klarowane
Wykonanie:
W osolonej wodzie ugotowałam a’l dente mrożone warzywa i cukinię pokrojoną we wstążki. Wszystko odcedziłam na sicie.
W dużej misce wymieszałam ze sobą sery i odstawiłam na bok.
W rondlu rozpuściłam masło klarowane (ok. 1 łyżka), podsmażyłam na nim czosnek oraz dodałam podgotowane i odcedzone warzywa. Przykryłam i dusiłam wszystko ok. 5 min często mieszając. Potem wlałam do tego mleko kokosowe i doprowadziłam całość do lekkiego wrzenia. Zdjęłam z ognia, doprawiłam solą, pieprzem, przyprawami. Zawartość z rondla przelałam do miski z serami, porządnie wymieszałam i zaraz podałam na talerzach do konsumpcji. Smacznego!