Filet z indyka po włosku

Przepis  Jadzi Kwiek z ,, Chwili dla Ciebie”. Filet wyszedł pyszny więc, go proponuję. Zdjęcia już mojego wykonania. Polecam!

  • Składniki:
  • ok.800 g fileta z indyka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sos:
  • 16 zielonych oliwek
  • 1 szkl. bulionu drobiowego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej( ma całe ziarenka gorczycy)1/2 łyżeczki tymianku
  • dodatkowo:
  • sól zwykła lub ziołowa
  • pieprz
  • oliwa
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • świeży rozmaryn lub natka pietruszki

Wykonanie:
Filet opłucz, dokładnie osusz i oprósz solą oraz obficie pieprzem. Wymieszaj miód,2 łyżki oliwy oraz sos sojowy. Powstałą marynatą natrzyj filet. Owiń go folią spożywczą i odstaw na 2 godz. w temp. pokojowej.  Po tym czasie usuń folię filet przełóż do naczynia żaroodpornego i go piecz w 180 stopniach C ok. 60 min. W połowie czasu pieczenia odwróć filet na druga stronę i polej go wytworzonym sosem.
Sos: oliwki osącz przekrój w poprzek na pół. Cebulę pokrój w kostkę i zarumień na oliwie. Włóż oliwki, podgrzewaj 2 min. Zalej bulionem i gotuj 10 min. Przestudź sos i zmiksuj. Ponownie postaw na ogień, dodaj musztardę i tymianek. Spróbuj, przypraw solą i pieprzem oraz ewentualnie musztardą. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx