Przepis podpatrzony na jednej z grup kulinarnych okazał się strzałem w 10! Wyszedł smaczny obiad z niego. Polecam!
- Składniki:
- filety drobiowe ( tyle filetów pojedynczych ile osób)
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- ser żółty ( tyle plastrów ile jest filetów)
- sól i pieprz
- suszony czosnek
- oregano i bazylia suszone
- szczypta cukru
- olej do smażenia
Wykonanie: Fileta oczyścić, umyć i wysuszyć na ręczniku papierowym. Natrzeć z każdej strony solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Obsmażyć na oleju do rumianego koloru obustronnie i odłożyć na bok. Na tym samym oleju podsmażyć paprykę drobno pokrojoną, pokrojony czosnek, dodać puszkę pomidorów. Chwilę dusić do miękkości papryki i zblendować na sos. Podgrzać , dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, bazylię suszoną i oregano oraz cukier do smaku. Wymieszać i gotowy sos wlać na dno brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Na to ułożyć zarumienione filety z kurczaka. Na każdy kawałek nałożyć po plastrze sera, a na to pokrojony w plastry pomidor. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać 30 min. Gotowe nakładać na talerze i polewać sosem. Smacznego!