Dostałam ładne boczniaki i zrobiłam z nich zupę. Ażeby była bardziej grzybowa dodałam do niej susz mielony z grzybów leśnych i żeby przypominała flaczki, to grzyby pokroiłam wzdłuż i dodałam do zupy długie kluski lane.
- Składniki:
- 1 tacka grzybów boczniaków ( 250 g)
- 1/4 paczki makaronu kluski lane długie
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 goździki
- 3 kulki pieprzu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 2 l. bulionu mięsnego lub warzywnego
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka czubrycy albo innej przyprawy
- olej
- 2 łyżki suszu grzybów leśnych
- 1 łyżkę mąki pszennej
- 1 mały kubeczek śmietany 12 %
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
W głębokim garnku rozgrzać olej wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami i pieprzem ziarnistym. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Grzyby opłukać, odsączyć i pokroić wzdłuż na flaczki .Dodać do zeszklonej cebuli, czosnku i przypraw. Smażyć ok. 5 min. Warzywa obrać i drobno pokroić. Dodać do garn ka. Posolić, przykryć pokrywką i dusić jeszcze 10 min. całość zalać bulionem i wrzucić makaron wraz z suszem grzybowym. Gotować pod przykryciem jeszcze ok. 20 min. W razie potrzeby dolać wodę. Mąkę wymieszać ze śmietaną zahartowaną gorącą zupą. Wlać do garnka, wymieszać by nie było grudek. Chwilę podgotować, wyłączyć, dodać do smaku sól i pieprz oraz natkę zielonej drobno pokrojonej pietruszki. Smacznego!