Kupiłam paczkę boczniaków i zrobiłam z nich pyszną zupę. Polecam!
- Składniki:
- 1 tacka boczniaków
- 1 op. mrożonej włoszczyzny w paskach
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz
- szczypta majeranku i lubczyku oraz imbiru w proszku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 suszone kapelusze grzyba sowa ( pokruszone na drobno)
- 1 kawałek skrzydełka z indyka lub kurczaka
- mrożony zielony koperek
- 1 łyżka mąki pszennej
- mała śmietana 30%
- 2 łyżki octu mirabelkowego lub jabłkowego
1 garść kaszy perłowej
Wykonanie:
Do garnka wkładamy oczyszczone skrzydełko i zalewamy je wodą, dodajemy łyżkę soli. gotujemy i wkładamy umyte i pokrojone w paski grzyby boczniaki oraz umytą kaszę perłową. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę, czosnek , włoszczyznę. Całość podsmażoną dokładamy do gotującej się zupy z liściem laurowym, zielem angielskim, pokruszonymi suszonymi kapeluszami grzyba sowy. Miękkie skrzydełko wyciągamy, oddzielamy mięso od kości i s powrotem wkładamy samo mięso do zupy. Dodajemy majeranek, lubczyk, koncentrat pomidorowy. W kubeczku do śmietany dodajemy mąkę i troszeczkę gorącego wywaru z zupy. mieszamy i dolewamy do gotującej się całości nie przerywając mieszania. Na końcu dodajemy pieprz, ewentualnie jeszcze sól i dla podkręcenia smaku wlewamy ocet mirabelkowy. Wyłączamy zupę, posypujemy zielonym koperkiem i gotowe. Smacznego!