Flaczki z boczniaków

flaczki z boczniaków

Kupiłam paczkę boczniaków i zrobiłam z nich pyszną zupę. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 tacka boczniaków
  • 1 op. mrożonej włoszczyzny w paskach
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • szczypta majeranku i lubczyku oraz imbiru w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 suszone kapelusze grzyba sowa ( pokruszone na drobno)
  • 1 kawałek skrzydełka z indyka lub kurczaka
  • mrożony zielony koperek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • mała śmietana 30%
  • 2 łyżki octu mirabelkowego lub jabłkowego

1 garść kaszy perłowej

Wykonanie:
Do garnka wkładamy oczyszczone skrzydełko i zalewamy je wodą, dodajemy łyżkę soli. gotujemy i wkładamy umyte i pokrojone w paski grzyby boczniaki  oraz umytą kaszę perłową. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę, czosnek , włoszczyznę. Całość podsmażoną dokładamy do gotującej się zupy z liściem laurowym, zielem angielskim, pokruszonymi suszonymi kapeluszami grzyba sowy. Miękkie skrzydełko wyciągamy, oddzielamy mięso od kości i s powrotem wkładamy samo mięso do zupy. Dodajemy majeranek, lubczyk, koncentrat pomidorowy. W kubeczku do śmietany dodajemy mąkę i troszeczkę gorącego wywaru z zupy. mieszamy i dolewamy do gotującej się całości nie przerywając mieszania. Na końcu dodajemy pieprz, ewentualnie jeszcze sól i dla podkręcenia smaku wlewamy ocet mirabelkowy. Wyłączamy zupę, posypujemy zielonym koperkiem i gotowe. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx