Zimno i deszczowo, więc wczoraj był rosół. A dzisiaj wpadłam na pomysł wykorzystania z niego mięsa i bulionu na zrobienie galartu. Od czasu do czasu trzeba go zjeść by ,,podbudować i wzmocnić swoje kości”. Rosół gotowałam na goloneczkach i udkach drobiowych. Wy go możecie zrobić z mięsa takiego, akurat jakie macie w lodówce. Może być wieprzowe, drobiowe,wołowe. Dla tych którzy mięsa nie jedzą proponuję ten galart zrobić wg podanych składników z pominięciem mięsa, ale odpowiednio zwiększając ilość dodanych warzyw. Kto lubi może dodać czarne oliwki przekrojone na pół. Smacznego!
- Składniki:
- 1 litr rosołu i ugotowane warzywa z rosołu
- 1 golonka peklowana bez kości
- 3 udka z kurczaka bez kości
- 1 puszka odcedzonego groszku
- 1 puszka odcedzonej kukurydzy
- kilka czarnych oliwek
- 7-8 łyżeczek żelatyny spożywczej
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z rosołu i odcedzić na sitku. Pokroić na kawałeczki. Jajka pokroić w plastry. Kukurydzę , groszek i oliwki odcedzić z zalewy. Do pojemników np. silikonowych na dno położyć plastry jaj, na to mięso a potem warstwy marchewki z groszkiem i kukurydzy. Dodać oliwki ( jeżeli nie lubisz to nie dodawaj). Do rosołu wsypać żelatynę, pieprz i sól do smaku . Całość dokładnie rozmieszać i gorące wlać ostrożnie do foremek. Wystudzić, przełożyć do lodówki a przed podaniem odwrócić na półmisku do góry dnem ,tak by jajko było na wierzchu ( patrz zdjęcie). Galart polewa się przed podaniem sokiem z cytryny. Smakuje z pieczywem. Smacznego!