Galart

Zimno i deszczowo, więc wczoraj był rosół. A  dzisiaj wpadłam na pomysł wykorzystania  z niego mięsa i bulionu na zrobienie galartu. Od czasu do czasu trzeba go zjeść by ,,podbudować i wzmocnić swoje kości”. Rosół gotowałam na goloneczkach i udkach drobiowych. Wy go możecie zrobić z mięsa takiego, akurat jakie macie w lodówce. Może być wieprzowe, drobiowe,wołowe. Dla tych którzy mięsa nie jedzą proponuję ten galart zrobić wg podanych składników z pominięciem mięsa, ale odpowiednio zwiększając ilość dodanych warzyw. Kto lubi może dodać czarne oliwki przekrojone na pół. Smacznego!

  • Składniki:
  • 1 litr rosołu i  ugotowane warzywa z rosołu
  • 1 golonka peklowana bez kości
  • 3 udka z kurczaka bez kości
  • 1  puszka odcedzonego groszku
  • 1 puszka odcedzonej  kukurydzy
  • kilka czarnych oliwek
  •  7-8  łyżeczek  żelatyny spożywczej
  •  5 jajek ugotowanych na twardo
  •    sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ugotowane mięso  i warzywa wyjąć  z rosołu i odcedzić na sitku. Pokroić na kawałeczki. Jajka pokroić w plastry. Kukurydzę , groszek i oliwki odcedzić z zalewy. Do pojemników np. silikonowych na dno położyć plastry jaj, na to mięso a potem warstwy marchewki z groszkiem i kukurydzy. Dodać oliwki ( jeżeli nie lubisz to nie dodawaj). Do rosołu wsypać żelatynę, pieprz i sól do smaku . Całość dokładnie rozmieszać i gorące wlać ostrożnie do foremek. Wystudzić, przełożyć do lodówki a przed podaniem odwrócić na półmisku do góry dnem ,tak by jajko było na wierzchu ( patrz zdjęcie). Galart polewa się przed podaniem sokiem z cytryny. Smakuje z pieczywem. Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx