Lubicie mielone? Ja bardzo, bo można je jeść pod różnymi postaciami i w różnych smakach. Oto propozycja na gniazdka świąteczne. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg mielonego
- 1 bułka kajzerka
- 1/2 szkl. mleka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- przyprawy dowolne do smaku
- 100 g sera żółtego tartego
- 100 g śmietany 18%
- 2 jaja
- zielony koperek drobno pokrojony
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku. Do miski włożyć mielone mięso, dodać odsączoną z mleka bułkę, drobno pokrojoną i obraną cebulę z czosnkiem, dodać sól i przyprawy. Dobrze wymieszać mięso . na blachy piekarnika nałożyć papier do pieczenia, na to kulki mięsne w których robimy wgłębienie ( ale nie na wylot, musi mieć dno mięsne). W środek wlewamy : rozbełtane jaja wymieszane z tartym serem, śmietaną i zielonym koperkiem. Tak zrobione gniazdka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na ok. 40 minut. Podajemy z dowolną surówką i ziemniakami. Smacznego!