Gofry orkiszowe

Przepis pochodzi z książki autorstwa A. Walkowskiej ,,Hiligardowa kuchnia polska”.Wychodzą pyszne, kruche, ciemne gofry ok. 10 szt. Polane bitą śmietaną i domową konfiturą smakują  wyśmienicie. Mogą być posypane bakaliami, owocami lub polewą czekoladową. Podane na ciepło lub zimno. Polecam!

  • Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 jaja
  • 13/4 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • jeżeli posiadasz zioła Hiligardowe : bertram i galgant to dodaj po szczypce
  • dodatkowo: bita śmietana, owoce, bakalie, polewa czekoladowa lub cukier puder wg gustu

Wykonanie:

Jaja, mleko,olej, miód,cynamon,soda,galgant ,bertram dokładnie z sobą wymieszać.Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać ze sobą i połączyć z ciastem. Gofrownicę posmarować olejem i na rozgrzaną wlewać porcję ciasta. Gorące można od razu posypać cukrem pudrem i jeść a zimne należy przystroić bitą śmietaną z dodatkami. Ciepłe gofry są pyszne i chrupiące a zimne smakowite.

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx