Gołąbki z innym farszem niż klasyczny

Moja rodzina przepada za gołąbkami. Zawsze robiłam klasyczne z ryżem i mięsem mielonym lub wigilijne z grzybami. Dzisiaj podaję przepis na gołąbki z mięsem mielonym i pieczarkami. Dziękuję za przepis p. Tereni P. Gołąbki z tym farszem są przepyszne. Zróbcie i mi napiszcie czy też Wam przypadł do gustu.

  • Składniki:
  • 1 główka kapusty na gołąbki
  • 1 mielone ok .pół kg
  • 300 g pieczarek 3 duże cebule
  • natka zielonej pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • olej
  • włoszczyzna
  • suszone grzyby wcześniej namoczone
  • liść laurowy
  • pomidory z puszki

Wykonanie:

Pieczarki, cebule, czosnek i natkę pietruszki drobno pokroić. Wszystko przesmażyć na oleju i przełożyć do większej miski. Mielone , sól, pieprz i jajka wymieszać. Do tego dodać przesmażone z patelni pieczarki wraz z warzywami i przestudzone. Całość dobrze wyrobić ręką aż masa stanie się jednolita i kleista. Jeżeli jeszcze jest za wilgotna to dosypać do niej troszeczkę bułki tartej. Posmakować farsz i ewentualnie dosmaczyć solą i pieprzem. W liście kapusty każdy po kolei zawijamy nałożony farsz. Zawinięte gołąbki odkładamy na bok. Robimy sos. Cebulę, czosnek., natkę pietruszki ,włoszczyznę- wszystko obieramy i przecieramy na tarce lub drobno kroimy. Na patelni z olejem smażymy to wszystko z  wcześniej namoczonymi  grzybami pokrojonymi też drobno. Po zeszkleniu i przesmażeniu włoszczyzny dodajemy  liść laurowy, pomidory z puszki i całość zalewamy odrobiną wody. Gotujemy do miękkości marchewki, selera i pietruszki. Do sosu wkładamy zawinięte gołąbki ( miejscem zawinięcia na spód  Jeżeli mamy za mało wody to dolewamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Gołąbki dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wykładamy na talerze porcjami lub na półmisek i polewamy powstałym sosem. Smacznego!

gołąbki inaczej
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx