Gołąbki z piekarnika

Gołąbki robione jak klasyczne, z tą różnicą, że są z kapusty włoskiej i do tego zapiekane w piekarniku. Smaczne- polecam!

  • Składniki:
  • 1 kapusta włoska duża
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 woreczek gotowanego ryżu
  • sól i pieprz
  • czosnek granulowany
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 1 puszka pomidorów
  • koncentrat pomidorowy mały
  •  1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mała śmietanka 30 %

Wykonanie:
Kapustę z wyciętym głąbem obgotować w osolonej wodzie. Wyciągać z niej pojedyncze liście z których należy obkroić grubsze łyka.
Mięso połączyć z ugotowanym ryżem i przyprawami wg uznania. Dobrze wymieszać. Kłaść po 1 łyżce farszu na liść i ściśle go zawinąć w rulon. Na patelni rozgrzać olej i na nim z każdej strony przyrumienić gołąbki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć liście kapuściane. Na nie ułożyć jeden obok drugiego obsmażone gołąbki. Zalać zawartością puszki z pomidorami i rozrzedzonym w wodzie lub bulionie koncentratem pomidorowym. Dołożyć liść laurowy i kulki ziela angielskiego i jeszcze przypruszyć przyprawami wg uznania. Gołąbki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 2 godziny. Przy czym po godzinie pieczenia obracamy gołąbki na druga stronę i ewentualnie uzupełniamy wodą. Pieczemy na środkowej półce, góra- dół. Po upieczeniu możemy wyjąć gołąbki na półmisek a powstały sos zagęścić w rondelku  rozmieszaną śmietaną z mąką i gorącą zawartością naczynia. Podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Sos przelewamy do sosierki. Gołąbki można podać z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem . Smacznego !

gołąbki z piekarnika
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx