Gołąbki robione jak klasyczne, z tą różnicą, że są z kapusty włoskiej i do tego zapiekane w piekarniku. Smaczne- polecam!
- Składniki:
- 1 kapusta włoska duża
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 woreczek gotowanego ryżu
- sól i pieprz
- czosnek granulowany
- słodka i ostra papryka w proszku
- 1 puszka pomidorów
- koncentrat pomidorowy mały
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki
- 1 mała śmietanka 30 %
Wykonanie:
Kapustę z wyciętym głąbem obgotować w osolonej wodzie. Wyciągać z niej pojedyncze liście z których należy obkroić grubsze łyka.
Mięso połączyć z ugotowanym ryżem i przyprawami wg uznania. Dobrze wymieszać. Kłaść po 1 łyżce farszu na liść i ściśle go zawinąć w rulon. Na patelni rozgrzać olej i na nim z każdej strony przyrumienić gołąbki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć liście kapuściane. Na nie ułożyć jeden obok drugiego obsmażone gołąbki. Zalać zawartością puszki z pomidorami i rozrzedzonym w wodzie lub bulionie koncentratem pomidorowym. Dołożyć liść laurowy i kulki ziela angielskiego i jeszcze przypruszyć przyprawami wg uznania. Gołąbki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 2 godziny. Przy czym po godzinie pieczenia obracamy gołąbki na druga stronę i ewentualnie uzupełniamy wodą. Pieczemy na środkowej półce, góra- dół. Po upieczeniu możemy wyjąć gołąbki na półmisek a powstały sos zagęścić w rondelku rozmieszaną śmietaną z mąką i gorącą zawartością naczynia. Podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Sos przelewamy do sosierki. Gołąbki można podać z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem . Smacznego !