Góralskie naleśniki

Góralskie, bo nadzienie jest z oscypka-sera przywiezionego prosto z gór. Dla tych, którzy tam nie mogą dotrzeć – serki chociaż nie zupełnie owcze, bo połączone z mlekiem krowim można dostać w większych marketach. Smak niezapomniany a do tego jeszcze połączony z żurawiną-pycha! Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. wody mineralnej gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Składniki na nadzienie:
  • 200 g serka oscypka
  • garść żurawin suszonych
  • Dodatkowo:
  • parę łyżek powideł śliwkowych lub dżemu o dowolnym smaku

Wykonanie:

Ciasto-wszystkie składniki ze sobą połączyć, dobrze wymieszać by nie było grudek. Musi być gładkie , jednolite ciasto.Usmażyć naleśniki i odłożyć na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar oleju.

Oscypki pokroić w drobną kosteczkę i połączyć z żurawiną (uprzednio przelaną wrzątkiem i dokładnie odsączoną na sicie). Farsz nałożyć na naleśniki i zwinąć je w kopertę. Na wierzch ułożyć łyżką kleks powideł śliwkowych lub ulubionego dżemu. Smacznego!

góralskie naleśniki

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx