Góralskie, bo nadzienie jest z oscypka-sera przywiezionego prosto z gór. Dla tych, którzy tam nie mogą dotrzeć – serki chociaż nie zupełnie owcze, bo połączone z mlekiem krowim można dostać w większych marketach. Smak niezapomniany a do tego jeszcze połączony z żurawiną-pycha! Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. wody mineralnej gazowanej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- Składniki na nadzienie:
- 200 g serka oscypka
- garść żurawin suszonych
- Dodatkowo:
- parę łyżek powideł śliwkowych lub dżemu o dowolnym smaku
Wykonanie:
Ciasto-wszystkie składniki ze sobą połączyć, dobrze wymieszać by nie było grudek. Musi być gładkie , jednolite ciasto.Usmażyć naleśniki i odłożyć na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar oleju.
Oscypki pokroić w drobną kosteczkę i połączyć z żurawiną (uprzednio przelaną wrzątkiem i dokładnie odsączoną na sicie). Farsz nałożyć na naleśniki i zwinąć je w kopertę. Na wierzch ułożyć łyżką kleks powideł śliwkowych lub ulubionego dżemu. Smacznego!