Sprawdzony przepis na słodziutkie gruszeczki, którymi można się delektować od razu wyjadając je ze słoika lub serwując na deser a syrop zastosować do wypicia rozrzedzony z wodą jako np. kompot do obiadu. Polecam!
- Składniki:
- dowolna ilość gruszek
- sok z 1-2 cytryn
- syrop na 4 litrowe słoje:
- 1 l wody
- 1/2 kg cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- po 5 goździków na 1 słój
- może być szczypta cynamonu ( ale dla nie lubiących tej przyprawy można jej nie dodawać)
Wykonanie:
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Dzielimy je na połówki a jeżeli są duże to na ćwiartki. Zalewamy sokiem z cytryn. Składniki syropu zagotowujemy. Dodajemy do niego gruszki i po minucie wyłączamy. Przekładamy do czystych słoi gruszki, zalewamy gorącą zalewą i zamykamy szczelnie. Przekładamy do góry dnem. Tak trzymamy do całkowitego wystudzenia , po czym zanosimy w chłodne miejsce. Smacznego!