Grzybowa łopatka

W sklepach jeszcze widać  na półkach poświąteczne rarytasy. Upatrzyłam suszone borowiki. Za ich pomocą postanowiłam zrobić aromatyczną, mięciutka, soczystą i  pachnącą leśnymi grzybami łopatkę .Polecam!

  • Składniki:
  • 1-1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3-4 suszone grzyby
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki krupczatki do zagęszczenia sosu
  • szczypta domowej vegety

Wykonanie:
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubsze plastry i obsmażyć je na gorącym oleju. Wyjąć. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulkę, oprószyć ją słodką papryką w proszku.  Dodać w to spowrotem mięso, zalać całość gorącą wodą tak by mięso było nią przykryte. Dodać posiekany czosnek , liście laurowe, ziele angielskie ,sól,pieprz, domową vegetę. Przykryć i dusić do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, zagęścić sos mąką krupczatką rozmieszaną z wodą i gorącym sosem.

Suszone grzyby zemleć na proszek w młynku do kawy. Dodać do mięsa. Przetrzeć sos przez sito by nie było grudek, doprawić go ewentualnie do smaku i polać nim  plastry duszonego mięsa. Smakuje wybornie z kaszą na sypko. Polecam!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx