Grzybowe żeberka

Żeberka tak nazwałam, bo są pieczone w pieczarkach i grzybach leśnych suszonych. Smak i aromat niepowtarzalny. Sąsiedzi chcieli wprosić się na obiad :). Polecam!

  • Składniki:
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • przyprawa gyros
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • garść pieczarek
  • sól i pieprz
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 liść laurowy
  •  kilka kulek ziela angielskiego
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • woda lub bulion
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić je na  szerokość  2 -3 kostek.  Natrzeć przyprawą gyros, solą i pieprzem.  Odstawić na bok. A tymczasem pieczarki oczyścić i pokroić na kawałeczki. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W woku lub na głębszej patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim z każdej strony żeberka na złocisto. Wyjąć i w ich miejsce przyrumienić cebulkę, czosnek i przesmażyć pieczarki dodając drobno pokrojone suszone grzyby leśne .Dodać sos sojowy, wlać bulion, s powrotem powkładać żeberka i na małym ogniu wszystko dusić do miękkości mięsa( kość musi trochę odchodzić od mięsa. Miękkie mięso wyjąć. Do kubka wlać wywar z patelni i wymieszać go z mąką. Zagęścić tym sos i włożyć do tego żeberka. Posmakować i ewentualnie dodać jeszcze pieprzu i soli. Podawać z dowolną jarzynką i ziemniakami ugotowanymi. Smacznego!

Uwaga!
W sezonie grzybowym wskazane są świeże                                                                                                                                                                                              grzyby leśne!

Uwgrzybowe żeberka
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx