Żeberka tak nazwałam, bo są pieczone w pieczarkach i grzybach leśnych suszonych. Smak i aromat niepowtarzalny. Sąsiedzi chcieli wprosić się na obiad :). Polecam!
- Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- przyprawa gyros
- olej do smażenia
- 1 cebula
- garść pieczarek
- sól i pieprz
- 5 ząbków czosnku
- 1 liść laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- garść suszonych grzybów
- 1 łyżka sosu sojowego
- woda lub bulion
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić je na szerokość 2 -3 kostek. Natrzeć przyprawą gyros, solą i pieprzem. Odstawić na bok. A tymczasem pieczarki oczyścić i pokroić na kawałeczki. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W woku lub na głębszej patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim z każdej strony żeberka na złocisto. Wyjąć i w ich miejsce przyrumienić cebulkę, czosnek i przesmażyć pieczarki dodając drobno pokrojone suszone grzyby leśne .Dodać sos sojowy, wlać bulion, s powrotem powkładać żeberka i na małym ogniu wszystko dusić do miękkości mięsa( kość musi trochę odchodzić od mięsa. Miękkie mięso wyjąć. Do kubka wlać wywar z patelni i wymieszać go z mąką. Zagęścić tym sos i włożyć do tego żeberka. Posmakować i ewentualnie dodać jeszcze pieprzu i soli. Podawać z dowolną jarzynką i ziemniakami ugotowanymi. Smacznego!
Uwaga!
W sezonie grzybowym wskazane są świeże grzyby leśne!