Grzyby w słonej zalewie
Odpowiednio pasteryzowane, w chłodnym pomieszczeniu przechowywane i przygotowane wg tego przepisu smakują jak świeże nawet do 2 lat. Można po odlaniu zalewy dusić je z przyprawami i cebulką, stanowią podstawę do zupy grzybowej czy mogą posłużyć nam jako farsz do pierogów czy uszek. Polecam!
- Składniki:
- zdrowe grzyby leśne
- cebula
- sól niejodowana
Wykonanie:
Grzyby przebrać, oczyścić i obrać. Wypłukać dokładnie. Do emaliowego garnka, zalać wodą, dodać nieco soli (ja daję ok 1 łyżki). Do tego wrzucić 1 dużą lub 2 małe cebule. Gotować ok. 15 min. Odcedzić na sicie. Cebulę wyrzucić i dobrze odsączone grzyby włożyć do słojów. Zalewać je przegotowaną gorącą, lekko osoloną wodą. Pasteryzować dwukrotnie: pierwszego i drugiego dnia po 1 godzinie. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!