Gulasz wołowy z ziemniakami i brokułem
Propozycja na obiad. Smaczna mięciutka wołowina zatopiona w sosie utworzonym z marchewki, cebuli i czosnku. Danie dla tych którzy mają czas, bowiem sama wołowina dusi się do miękkości ok. 2 godziny. Ale za to efekt – palce lizać!!!
- Składniki:
- 1/2 kg mięsa gulaszowego z wołowiny lub udźca wołowego
- 1 duży brokuł
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchwie
- 1 szklanka czerwonego wina
- szczypta suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Wołowinę umyć, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozbić przez folię. W głębszej patelni rozgrzać olej i na nim usmażyć obustronnie kawałki wołowiny. Wyjąć je i na tej samej patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Do warzyw włożyć z powrotem przesmażone plastry mięsa i podlać całość winem. Dodać tymianek i liście laurowe. Dusić do miękkości mięsa. Jeżeli wino wyparuje dolewać przegotowaną wodę.
Mięso wyjąć, a powstały sos można zmiksować lub tylko posypać solą i pieprzem do smaku. Jeżeli jest za rzadki można go zagęścić zasmażką lub odparowywać do uzyskania odpowiedniej gęstości. Do gotowego sosu włożyć mięciutkie mięso. Chwilę razem jeszcze podgotować. Podawać z ugotowanymi różyczkami brokuła i ziemniakami. Całość posypać tymiankiem lub zielonym koperkiem.
Smacznego!