Gulasz z kurczaka

Została mi w lodówce tylko jedna pojedyncza pierś z kurczaka. Zastanawiałam się co z niej zrobić dla 4 osób. Kotlety siekane były niedawno to padło na gulasz. Smakował wszystkim, bo nic na talerzach nie zostało. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku 1 cebula
  • kilka młodych marchewek
  • przyprawy:
  • po 1 łyżeczce: słodkiej  papryki, oregano, bazylii ,lubczyku
  • po 1/2 łyżeczki: ostrej papryki, soli, pieprzu
  • trochę kurkumy dla zdrowia i złocistego koloru
  • olej do smażenia
  • śmietanka 30%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
Filet oczyścić, umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki i natrzeć przyprawami.
Na patelnię wlać olej i na nim przyrumienić z każdej strony fileta. Wyłożyć go na bok a na tym tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, czosnek i marchewkę. Po chwili włożyć przyrumienionego kurczaka , podlać wodą i dusić do miękkości.
Osobno w kubku rozmieszać mąkę ze śmietanką i wlać do niego gorący wywar z gulaszu. Wymieszać tak by nie było grudek. Wlać do gulaszu. Zagotować do uzyskania pożądanej gęstości gulaszu. Dodać szczyptę kurkumy i obficie posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.  Ja podałam z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Uwaga!
Jeżeli to sezon grzybowy to możesz dołożyć do kurczaka grzybki leśne , jeżeli masz pieczarki to też fajnie podkręcą smak gulaszu. Można go też podawać z gotowanym makaronem, ryżem ,kaszą lub wcinać z pajdą chleba maczaną w gęstym żółciutkim kremowym sosie.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx