Gulasz z żołądków drobiowych

Proponuję na obiad lub obiado-kolację zróbcie takie oto danie, które doskonale smakuje z  z kaszą gryczaną na sypko ( jak ją ugotować  przepis  jest w w blogu).
Ponadto zdradzę Wam mój sposób na oczyszczenie żołądków drobiowych metodą solnego pilingu.  Do dzieła!

  • Składniki:
  • 1/2 kg żołądków drobiowych ( najlepiej z ekologicznych kurcząt)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta domowej Vegety
  • 1/2 l wody
  • sól, cukier,do smaku
  • olej
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • mąka do oprószenia
  • sól gruboziarnista  do pilingu (jak nie masz to użyj zwykłej soli)

Wykonanie:
Żołądki przełożyć do miski ,zasypać solą i trzeć je o siebie ( solny piling).  Sól zmyć, przelać je wrzątkiem i odsączyć na sicie. Osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na pasemka dowolnej grubości a potem  oprószyć je  mąką.
Usmażyć je na gorącym oleju i przełożyć do garnka. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać do żołądków. Zalać wodą i dusić je  pod przykryciem na małym ogniu tak długo ,aż staną się miękkie. Na końcu dodać sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Całość zaprawić śmietaną. Smacznego!

Porada: tak samo można przygotować je z żołądków indyczych czy gęsich, tylko wymagają dłuższego czasu duszenia.

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx