Jabłecznik na biszkopcie
- Składniki na ciasto
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka stołowa cukru waniliowego
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
- Dodatkowo
- 1 kg twardych jabłek
- 3 łyżki cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z pół cytryny
- czekolada rozpuszczona na wierzch ciasta
Wykonanie:
Ciasto
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
3. Pod koniec ubijania dodać szklankę cukru i dalej ubijać.
4. Osobno w kubku rozmącić żółtka z octem.
5. Wszystko stopniowo dodać do ubitych białek (cały czas mieszając mikserem).
6. Mikser odłożyć i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem (mieszać delikatnie drewnianą łyżką).
7. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni C).
Tymczasem przygotować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia tak by wystawały mu boki. Skropić papier olejem i na to nałożyć uprzednio obrane (bez gniazd nasiennych i skórki) jabłka pokrojone w kostkę. Skropić je sokiem z cytryny i dodać do nich skórkę z przetartej cytryny i cukier. Oczywiście ten farsz jabłkowy przedtem wymieszać. Na to wlewamy ciasto biszkoptowo-cytrynowe. Pieczemy w 180 stopniach C ok 40 minut. Po wyjęciu musimy dobrze wystudzić, a potem za pomocą deski (układam ją na biszkopt) całość odwracam razem z blachą. Jabłka znajdują się na górze a ciasto na dole.Potem delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego 🙂