Jabłecznik na biszkopcie

Jabłecznik na biszkopcie

Jabłecznik na biszkopcie

  • Składniki na ciasto
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka stołowa cukru waniliowego
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli

  • Dodatkowo
  • 1 kg twardych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z pół cytryny
  • czekolada rozpuszczona na wierzch ciasta

 

 

Wykonanie:

Ciasto
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
3. Pod koniec ubijania dodać szklankę cukru i dalej ubijać.
4. Osobno w kubku rozmącić żółtka z octem.
5. Wszystko stopniowo dodać do ubitych białek (cały czas mieszając mikserem).
6. Mikser odłożyć i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem (mieszać delikatnie drewnianą łyżką).
7. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni C).

 

Tymczasem przygotować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia tak by wystawały mu boki. Skropić papier olejem i na to nałożyć uprzednio obrane (bez gniazd nasiennych i skórki) jabłka pokrojone w kostkę. Skropić je sokiem z cytryny i dodać do nich skórkę z przetartej cytryny i cukier. Oczywiście ten farsz jabłkowy przedtem wymieszać. Na to wlewamy ciasto biszkoptowo-cytrynowe. Pieczemy w 180 stopniach C ok 40 minut. Po wyjęciu musimy dobrze wystudzić, a potem za pomocą deski (układam ją na biszkopt) całość odwracam razem z blachą. Jabłka znajdują się na górze a ciasto na dole.Potem delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx