Jabłecznik z lukrem z białek

Ten jabłecznik piekła Ewa Wachowicz w swoim programie kulinarnym pt ,, Ewa gotuje”. Zainspirował mnie lukier z białek, który kładzie się na upieczony gorący placek wyciągnięty prosto z piekarnika. A że ja lubię po swojemu coś zawsze zmienić i zmodyfikować to zamiast smażyć jabłek użyłam gotowy mus jabłkowy, który zrobiłam latem w słoikach, gdy miałam wysyp jabłek papierówek z mojego starego zawsze owocującego drzewa.

  • Składniki na ciasto:
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty( przepis w blogu)
  • 1 jajko całe
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki pozostałe:
  • 2 słoje musu jabłkowego( ja miałam o  poj. 3/4 l)- przepis na mus w blogu
  • Składniki na polewę:
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru

Wykonanie ciasta:
Miękkie masło utrzeć mikserem na puch, dodawać do niego stale ucierając cukier  i cukier waniliowy. Potem dodać całe jajo, ucierać i stopniowo dodawać żółtka a na końcu  dodać śmietanę.  Masa ma być dobrze utarta. Odkładamy mikser. Do osobnego pojemnika przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy to do utartej masy i rękoma wyrabiamy ciasto, które przekładamy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ciasto na kulę ,  2/3 ciasta wkładamy do worka foliowego i do lodówki.  Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Formę musimy natłuścić masłem i wysypać bułką tartą. W niej wykładamy rozwałkowane ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 20 min        ( ma mieć lekko złoty kolor).   W tym czasie rozwałkowujemy ciasto wyciągnięte z lodówki.  Musimy z niego wyciąć najpierw paski, którymi wykleimy boki blachy. Resztę ciasta ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt naszej blachy. Upieczony spód placka wykładamy na stół z kratką z piekarnika. Wylepiamy boki blachy, nakładamy mus jabłkowy ze słoików równo go rozprowadzając po całej powierzchni. Całość przykrywamy rozwałkowanym ciastem. Nakłuwamy widelcem jego powierzchnię by jabłka mogły swobodnie odparowywać. Ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok 45-50 min.
Przed końcem pieczenia ubić białka ze szczyptą soli na sztywno dodając stopniowo cukier puder.  Ciasto po upieczeniu wykładamy na stół z  ułożoną na nim  kratką  z piekarnika i natychmiast na to gorące ciasto nakładamy ubity lukier z białek. Po ok. 30 min ładnie nam się zastygnie i stworzy piękną białą kołderkę na naszym jabłeczniku. Polecam i smacznego:)

jabłecznik z lukrem z białek
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx