Jabłeczniko-serowiec

W piwnicy mam jeszcze słoje z musem jabłkowym po zeszłorocznym urodzaju papierówek, a w lodówce ser w wiaderku, więc pokombinowałam i wyszło ciasto bez pieczenia ,które nazwałam jabłeczniko serowiec. Polecam!

  • Składniki na masę jabłkową:
  • 1,5 l gotowej masy z przesmażonym musem jabłkowym
  • 2 galaretki kwaśne ( cytrynowe, agrestowe) -jakie masz
  • Składniki na masę sernikową:
  • 1 wiaderko sera sernikowego
  • 4 jaja duże lub 5 małych
  • cukier do smaku( ja dałam 3/4 szkl)
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 ml mleka 3,2 %
  • 100- 150 g masła
  • Dodatkowo: 
  • herbatniki lub biszkopty

Wykonanie:

Wyłożyć na blachę z papierem ciastka.
Ze słojów do garnka o grubszym dnie wlać zawartość słoików z musem. Lekko podgrzać, dodać suchy proszek galaretek i mieszając doprowadzić masę do wrzenia. Wyłączyć. Gorącą masę wlewamy na ciastka, wyrównujemy powierzchnię i na nią kładziemy ciastka. Robimy teraz masę twarogową, a mianowicie do dużego rondla dajemy masło i je rozpuszczamy na małym ogniu. Do tego ser z wiaderka i cukier. Masę musimy stale podgrzewać na małym ogniu i mieszać ,by się nie przypaliła. Do masy dodajemy dokładnie roztrzepane żółtka jaj i łączymy z masą stale mieszając. Do masy dodać rozmieszane budynie z mlekiem. Mieszać i gotować do uzyskania gęstej konsystencji. Wyłączyć i nalewać gorącą masą na wyłożoną drugą warstwę ciastek. Powierzchnię wyrównać  i znowu układamy 3 warstwę ciastek.  Wystudzić i do wyboru można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową:  3 łyżki kakao, 5-6 łyżek  cukru pudru, 2 łyżki mleka i czubata łyżka masła. Masło roztopić , dodać resztę ,mieszać i gorące wylać na ciasto. Na polewę nasypałam wiórek kokosowych. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx