Jabłka papierówki – sok i dżem z miętą
Z lipcowych jabłek papierówek proponuję sok i dżem z nutką mięty.
- Składniki:
- 1 wiadro ok. 5 kg papierówek
- kilka gałązek mięty pieprzowej
- 1 kg cukru
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórek i gniazd nasiennych. Pokroić w dowolną kostkę i przełożyć do miski. Zasypać cukrem, dobrze wymieszać i zostawić przykryte ściereczką na noc. Na drugi dzień przygotować wyprażone butelki i słoje, lejek, garnek o grubym dnie. Z miski przelewamy wszystko do dużego garnka. Dodajemy umyte gałązki mięty. Gotujemy. Odlewamy sok do butelek, a kawałki jabłek na dżem jeszcze chwilę prażymy do uzyskania gęstej konsystencji. Miętę wyciągamy, a dżem przekładamy do słoi. Całość pasteryzujemy od zagotowania ok. 15 minut. Taki dżem jest świetny do szarlotki, nadaje się również do przekładania naleśników i na kanapki. Dzięki mięcie ma orzeźwiający smak i aromatyczny zapach. Z podanych ilości wyszły mi 4 słoje litrowe dżemu i 3 buteleczki soku po bobo frut. Polecam!