Jabłka w półkruchym cieście
Ciasto szybkie do zrobienia, pięknie wygląda na blasze jak i na talerzu. Połówki jabłek układają się na cieście jak wydmy z piasku. A jak smakują, zrób i oceń.
- Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1 kostka mocno schłodzonego masła lub margaryny
- 175 g serka homogenizowanego (może być z dodatkiem rodzynek waniliowy lub jabłkowy)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- jabłka – taka ilość by połówki jabłek ułożone na cieście były jedno przy drugim (ja miałam 16 małych jabłek)
- do lukru: cukier puder i sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Jabłka umyć, osuszyć i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Jeżeli mają ładną skórkę to zostawić, a jeżeli nie to obrać. Jabłka przekroić na równe połówki. Odłożyć do miseczki.
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia. Robimy dołeczek i w niego wlewamy rozmącone żółtka , serek homogenizowany. Całość mieszamy i dodajemy schłodzony tłuszcz, wszystko siekamy, a potem zagniatamy na kulę. Przekładamy ją w worku foliowym na pół godziny do lodówki, a następnie dzielimy ciasto na połowę. Pierwszą połowę ciasta wałkujemy od razu na papierze do pieczenia i przekładamy na blachę (ciasto może mieć rand na boki).
Na ciasto układamy połówki jabłek tak by strona wypukła znalazła się na wierzchu. Jabłka ułożone obok siebie. Wałkujemy 2 część ciasta i przekładamy ją na jabłka. Widelcem w cieście nakłuwamy otworki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 1 godzinę. Studzimy blachę z ciastem wyciągając ją na kratkę. W tym czasie przygotowujemy lukier tzn. mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem tak długo aż uzyskamy gęsty lukier. Za pomocą pędzelka nanosimy go na całą powierzchnię ciasta.