Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami

 

Na obiad proponuję kaczkę z jabłkami wg przepisu Ewy Wachowicz. Pyszna, krucha i soczysta. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 1 surowa kaczka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku suszonego
    Na nadzienie środka kaczki:
  • 5 jabłek
  • 1 łyżka majeranku
    Do sosu:
  • 5 jabłek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka majeranku suszonego

 

Wykonanie:
Kaczkę umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Dobrze natrzeć świeżo mielonym pieprzem, solą i roztartym w ręku suszonym majerankiem. Odstawić na bok i przygotować nadzienie do kaczki. Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić je w ćwiartki. Posypać je łyżką majeranku roztartego w dłoniach  i dobrze wymieszać. Takim nadzieniem nadziać kaczkę (włożyć je do jej wnętrza tak by później spiąć kuper wykałaczkami i zawiązać nicią bawełnianą). Zasznurować należy też nogi. Całość włożyć do brytfanny, przykryć i piec w 180 stopni C 1 godzinę. Po tym czasie już powinien z kaczki wytopić się tłuszcz, którego 2 łyżki kładziemy na patelnię, a kaczkę pieczemy w dalszym ciągu jeszcze 1 godzinę tak by była rumiana na złoto. Do patelni z kaczym tłuszczem dokładamy 5 obranych jabłek i pokrojonych w kostki. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Przyprawiamy roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. Patelnię przykrywamy i zawartość jej dusimy do miękkości jabłek.

Upieczoną kaczkę dzielimy na porcje i obok niej układamy duszone jabłka.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx