Kaczka z jabłkami
Na obiad proponuję kaczkę z jabłkami wg przepisu Ewy Wachowicz. Pyszna, krucha i soczysta. Polecam!
- Składniki:
- 1 surowa kaczka
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka majeranku suszonego
Na nadzienie środka kaczki: - 5 jabłek
- 1 łyżka majeranku
Do sosu: - 5 jabłek
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka majeranku suszonego
Wykonanie:
Kaczkę umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Dobrze natrzeć świeżo mielonym pieprzem, solą i roztartym w ręku suszonym majerankiem. Odstawić na bok i przygotować nadzienie do kaczki. Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić je w ćwiartki. Posypać je łyżką majeranku roztartego w dłoniach i dobrze wymieszać. Takim nadzieniem nadziać kaczkę (włożyć je do jej wnętrza tak by później spiąć kuper wykałaczkami i zawiązać nicią bawełnianą). Zasznurować należy też nogi. Całość włożyć do brytfanny, przykryć i piec w 180 stopni C 1 godzinę. Po tym czasie już powinien z kaczki wytopić się tłuszcz, którego 2 łyżki kładziemy na patelnię, a kaczkę pieczemy w dalszym ciągu jeszcze 1 godzinę tak by była rumiana na złoto. Do patelni z kaczym tłuszczem dokładamy 5 obranych jabłek i pokrojonych w kostki. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Przyprawiamy roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. Patelnię przykrywamy i zawartość jej dusimy do miękkości jabłek.
Upieczoną kaczkę dzielimy na porcje i obok niej układamy duszone jabłka.
Smacznego!