Zupa kapuśniak
Zupa rozgrzewająca i dzięki kapuście kiszonej domowej roboty jest bardzo zdrowa. Niepowtarzalny smak wzbogaca serwatka, na której jest gotowana.
- Składniki:
- 1 litrowy słój kapusty kiszonej z czosnkiem domowej roboty (Przepis na kiszoną kapustę)
- 1 l serwatki (Przepis na serwatkę)
- włoszczyzna : 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, ćwiartka selera, kawałek pora, liście selera
- 4 ziemniaki
- vegeta domowej roboty (Przepis na domową vegetę)
- kawałek dowolnego mięsa (ja użyłam 1 golonkę indyczą)
- masło klarowane do zasmażki
- 1 łyżka mąki pszennej lub żytniej
- przyprawy do smaku: majeranek, lubczyk, sól, pieprz
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, włożyć oczyszczone mięso i obrane (umyte i pokrojone na mniejsze kawałki) warzywa z ziemniakami. Wszystko gotować do miękkości. Wyjąć mięso i oddzielić je od kości. Mięso z powrotem wrzucić do garnka. Ze słoja wlać kapustę kiszoną wraz z sokiem i gotować do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania wlać serwatkę. Zagotować. Dodać do smaku sól, pieprz i przyprawy wg uznania. W rondelku zrobić zasmażkę tzn. na maśle klarowanym rozpuścić mąkę, gdy się lekko zezłoci dodać do tego troszeczkę gorącej zupy z garnka i wlać zawartość rondelka lub patelni do zupy. Liście selera drobno pokroić wsypać do całości i chwilę podgotować. Kapuśniak smakuje z chlebem. Może stanowić danie 1 garnkowe, bo jest treściwa.
Smacznego 🙂