Kapuśniak

Kapuśniak

Zupa kapuśniak

 

Zupa rozgrzewająca i dzięki kapuście kiszonej domowej roboty jest bardzo zdrowa. Niepowtarzalny smak wzbogaca serwatka, na której jest gotowana.

 

  • Składniki:
  • 1 litrowy słój kapusty kiszonej z czosnkiem domowej roboty (Przepis na kiszoną kapustę)
  • 1 l serwatki (Przepis na serwatkę)
  • włoszczyzna : 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, ćwiartka selera, kawałek pora, liście selera
  • 4 ziemniaki
  • vegeta domowej roboty (Przepis na domową vegetę)
  • kawałek dowolnego mięsa (ja użyłam 1 golonkę indyczą)
  • masło klarowane do zasmażki
  • 1 łyżka mąki pszennej lub żytniej
  • przyprawy do smaku: majeranek, lubczyk, sól, pieprz

 

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, włożyć oczyszczone mięso i obrane (umyte i pokrojone na mniejsze kawałki) warzywa z ziemniakami. Wszystko gotować do miękkości. Wyjąć mięso i oddzielić je od kości. Mięso z powrotem wrzucić do garnka. Ze słoja wlać kapustę kiszoną wraz z sokiem i gotować do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania wlać serwatkę. Zagotować. Dodać do smaku sól, pieprz i przyprawy wg uznania. W rondelku zrobić zasmażkę tzn. na maśle klarowanym rozpuścić mąkę, gdy się lekko zezłoci dodać do tego troszeczkę gorącej zupy z garnka i wlać zawartość rondelka lub patelni do zupy. Liście selera drobno pokroić wsypać do całości i chwilę podgotować. Kapuśniak smakuje z chlebem. Może stanowić danie 1 garnkowe, bo jest treściwa.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx