Karkówka duszona w grzybach

Przepis wg Kuchni Gaiitity. Karkóweczka soczysta i kruchutka. Polecam!

  • składniki:
  • 1200g karkówki
  • po 1 łyżeczce suszonego:  czosnku, papryki czerwonej słodkiej, tymianku
  • sól i pieprz wg uznania
  • 1 cebula
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 szkl. wody
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Na noc namoczyć w wodzie suszone grzyby. Odcedzić je ( płyn zachować). Karkówkę natrzeć przyprawami, solą i pieprzem  i obsmażyć na oleju z każdej strony. Osobno zeszklić pokrojoną cebulę i wcześniej w nocy namoczone grzyby.do rondla z szerokim i grubym dnem włożyć przesmażoną karkówkę, cebulę z grzybami  z zawartością patelni. zalać wodą i płynem z grzybów i gotować ok 3 godz na małym ogniu od czasu do czasu przewracając mięso i w razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę. Rozmieszać mąkę ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego płynu z mięsa i gdy jest miękkie to je wyjąć na bok a wlewając zawartość kubka stale mieszając zagęścić sos. Ewentualnie jeszcze doprawić go solą i pieprzem. Karkówkę podzielić na porcje i jeść z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, albo kaszy, ryżu lub makaronu. Całość polać sosem grzybowym. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx