Karkówka duszona w marynacie

Smaczna, soczysta, kruchutka karkóweczka do obiadu lub na chleb -jak kto woli- Polecam!

  • Składniki:
  • 1 karkówka ( 1-2 kg)
  • Marynata:
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1/3 szkl. ostrego ketchupu
  • po 1 łyżeczce:
  • słodkiej papryki, czosnku granulowanego, majeranku
  • 2 duże łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie:
Karkówkę umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do naczynia. Składniki marynaty wymieszać ze sobą i porządnie nią natrzeć karkówkę. Odstawić na noc do lodówki.  Na drugi dzień obsmażyć karkówkę z każdej strony na oleju, przełożyć do brytfanny i zalać pozostałą marynatą. Jeżeli jest za gęsta to dolać wody. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa od czasu do czasu przewracając mięso na drugą stronę i pilnować, żeby zawartość się nie wygotowała ( w miarę potrzeby dolewać wody).  Mięciutką karkówkę przekładamy na półmisek, a z powstałego płynu robimy sos. Jeżeli jest za gęsty można dolać wodę z ogórków kiszonych lub wodę przegotowaną a jeżeli za rzadki to zagęszczamy mąką ze śmietaną. Całość próbujemy i ewentualnie dosmaczamy solą i pieprzem. Sosem polewamy porcję mięsa lub ziemniaki , kaszę, ryż w zależności z czym chcemy podać mięso. Smacznego!

karkówka duszona w marynacie
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx